.........ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ............

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια: Έκαναν τη διαφορά!

Αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια: Έκαναν τη διαφορά!
Οι κάλπες μίλησαν και σε επίπεδο ψήφων και σε ποσοστά. Τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύονται στους κερδισμένους αυτών των εκλογών στη φωτιά της χειρότερης κρίσης για το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.


Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ και ήταν ενισχυμένα. Η διαφορά είναι ότι στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο το ΚΚΕ καταγράφεται, οι αντικαπιταλιστικές δυνάμεις όχι. Αυτό ισχύει και για τον Πειραιά παρά την απώλεια της έδρας κυριολεκτικά στο νήμα, όπως δείχνουν τα πράγματα.
Ωστόσο, η επιτυχία αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων δεν μπορεί να κρυφτεί και συζητιέται παντού στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, στις γειτονιές -όχι μόνο στον Πειραιά, σε όλη την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πει ότι δεν αποδοκιμάστηκε η πολιτική της και ότι θα συνεχίσει το δρόμο της. Αλλά η πτώση του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά στις περιφέρειες (όπως δείχνουν τα νούμερα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές), ήταν τόσο ηχηρή, που δεν μπορεί να κρυφτεί. Όσο κι αν προσπαθούν για το αντίθετο διάφορα «παπαγαλάκια» στα ΜΜΕ μαζί με την ελίτ του επιχειρείν και των αγορών, που τρέμουν στην ιδέα τής «πολιτικής αστάθειας» για την εφαρμογή των απάνθρωπων μέτρων τους.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε σχεδόν 1,14 εκατ. ψήφους κυρίως λόγο της μεγάλης αποχής. Οι δυνάμεις του ήταν μόλις το 1/3 του εκλογικού σώματος. Τα 2/3 δηλαδή το καταψήφισαν. Αλλά η δυσαρέσκεια δεν πήγε προς τα δεξιά.
Η ΝΔ έχασε σε σχέση με πέρσι πάνω από 560.000 βαλτωμένη στα χαμηλότερα ποσοστά ιστορικά. Το ΛΑΟΣ επίσης έχασε πάνω από 170.000 ψήφους.
ΠΑΣΟΚ μαζί με ΝΔ και ΛΑΟΣ χάνουν σχεδόν 1,7 εκατ. ψήφους. Με την αποχή κοντά 40% που δείχνει την υπόκωφη αγανάκτηση, όπως και το υψηλό ποσοστό λευκών/άκυρων σχεδόν 9%
Αντίθετα η Αριστερά ανέβηκε και σε ποσοστά αλλά και σε ψήφους, σε αυτό το κλίμα.

Πάνω από 62.000 ήταν οι επιπλέον ψήφοι για το ΚΚΕ και πάνω από 70.000 οι επί πλέον ψήφοι για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανέβασαν σημαντικά τη συνολική παρουσία της αριστεράς, με δεδομένη την αδυναμία στα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ.
 Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να φανεί ισχυρή δηλώνοντας ότι θα «συνεχίσει το δρόμο της», το μήνυμα που βγήκε από τις κάλπες είναι ότι θα πρέπει να περάσει πρώτα από το δρόμο της αντίστασης και των αγώνων. Με την αντικαπιταλιστική αριστερά να πλασάρεται όλο και πιο δυνατή σε αυτή τη μάχη.
·         Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά μπορείτε να δείτε  την εικόνα στους  σχετικούς  πίνακες, από μια πρώτη επεξεργασία στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών και  της ~public issue~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου